facelia.jpganya.jpgrakodo.jpgkontenerek.jpghars.jpgakac.JPGfoto7.jpgnapraf.jpg

Propolisz

A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárok tömítésére és fertőtlenítésére használják.


A propolisz a népi gyógyászatban mindig helyet kapott, de nyilvánosságra nem kerültek adatok, minthogy a recepteket is féltve őrzött titokként kezelték. Az utóbbi időben sok tudományos intézetben foglalkoztak a kémiai összetételének felderítésével, a betegségek elleni hatásának vizsgálatával. Legtöbb és legsikeresebb gyógyulást a gyulladásos megbetegedéseknél tapasztaltak. Gyomor-bélhurut, torokgyulladás, légcsőhurut, fogíny betegségek, reumatikus fájdalmak. Vírusos gyomorbetegségeknél, gyomor- és nyombélfekélynél, gombás szájüreg betegségeknél, tályogok, lábgombásodás és bőrkeményedések gyógyításánál nagyon hatékony.

 

A propoliszból készülhet  például tinktúra , propoliszos méz, kenőcs, krém.

•    A propolisz tinktúra a méhek által előállított propolisz alkoholos oldata, amelyet fogyaszthatunk belsőleg, vagy használhatjuk külsőleg bedörzsölésre.
•    A tinktúra fogyasztása nem javasolt propoliszra vagy alkoholra allergiás betegeknek és kisgyermekeknek.
•    A propolisz tinktúrát az alkoholtartalma miatt bizonyos gyógyszerekkel együtt nem javasolt fogyasztani.
•    A propolisz tinktúra cseppeket elsősorban mézben elkeverve javasolt bevenni. A néhány napi terápiához szükséges tinktúrát előre keverjük össze egy 250 gr-os üvegnyi, tetszés szerinti mézzel, s ezt fogyasszuk az előírás szerinti rendszerességgel.Ha nincs más kéznél, vagy allergiás a mézre, akkor csepegtesse egy kockacukorra a tinktúrát.

•    Sok esetben javasolt meleg tejjel, vagy vízzel is bevenni. Számolni kell azzal, hogy a vízbe, vagy más folyadékba csepegtetett tinktúra egy része a pohár falára rakódik, mivel nem oldódik fel a folyadékban.
•   Tinktúra készítése:300 g őrölt propoliszt keverjünk el 1 l magas alkoholtartalmú szesszel (legjobb a 96 %-os tiszta szesz). 

•    Gyermekek számára olyan propoliszos mézet javasolt fogyasztani, amely a propolisz tinktúra helyett őrölt propolisszal készült, vagy propolisz zselével, azaz olyan propolisz kivonattal, amelyből az alkoholt a mézbe keverés előtt elpárologtatták.
•    Az alkohol elpárologtatása után visszamaradó lágy propolisz zselével készíthetünk propoliszos kenőcsöt, vagy krémet is. Pakolásként vazelinbe, vagy popsi kenőcsbe keverjük bele. A bőrre vékony rétegben való felvitelhez gyógyszertári tejkrémbe, vagy megszokott testápoló krémünkbe, kéz- vagy arckrémünkbe. A propolisz hosszabb használat esetén megszínezheti a bőrfelületet, ezért pl. arcnál csak keveset adagoljunk a krémhez.

Használati javaslat:
•    Belső gyulladásos, lázat okozó betegségeknél (pl. meghűléses és influenza jellegű megbetegedéseknél, húgyúti szervek gyulladásainál, stb.) a betegség legerősebb tüneteinek jelentkezésekor naponta 5x30 csepp tinktúra fogyasztása javasolt maximum 3 napig, ezt követően a gyógyulásig 3x30 csepp is elegendő. A cseppeket az étkezések után egy fél órával javasolt bevenni. Torok problémáknál a bevétel után egy fél óráig a folyadék fogyasztását vagy étkezést kerülni kell.
•    Lerészegedett ember kijózanítására 50 csepp tinktúra javasolt. Ez esetben nehéz megmondani, mit hajlandó bevenni az illető. Csepegtethető kockacukorra, vagy meleg vízbe, kávéba. Itassunk utána vizet, hogy gyorsítsuk a felszívódását. (Aki italozás előtt fogyaszt propolisz tinktúrát, az nehezebben részegedik le.)
•    Gyomorfájdalmaknál 1 dl meleg vízbe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha 2 x naponta éhgyomorra megisszuk.
•    A nők részére a klimax várható bekövetkezése előtt egy éven keresztül esténként 1x 10 cseppet javasolt fogyasztani, amellyel a klimax tünetei csökkennek, vagy elmaradnak. (Ne ijedjünk meg, ha nem találtuk el a megfelelő évet, hiszen immunrendszer erősítésre is kiváló ez a mennyiség.)
•    Magas vérnyomásnál, férfiaknak prosztata gyulladás esetén naponta 1x30 cseppet javasolt fogyasztani.
•    Fogfájásnál, vagy afta esetén egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra, aftára helyezzük. Gyulladt fogínyre vagy más szájüregi gyulladásnál használhatjuk a propolisz tinktúrával történő bedörzsölést.
•    Külsőleg bedörzsölésre használhatjuk olyan bőrproblémáknál, melyek eltűrik az alkoholt.
•    Olyan bőr megbetegedések esetén, ahol az alkohol problémát jelent (pl. ekcéma), használjunk propoliszos krémet.
•    Tyúkszemek és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezzük lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. Nappal propolisz kenőcs alkalmazható. (A kezelés elején napokig a bőrkeményedés fokozottan fáj.)
•    A tinktúra első fokú égési sebekre is használható.
•    Reumatikus fájdalmaknál propoliszos kenőccsel borogassuk a fájó testrészt.

 

Az interneten számos további betegségre javasolják a propolisz fogyasztását, használatát. Mi csak azokat soroltuk fel, amelyeket mi magunk, vagy barátaink megtapasztaltak.

 

Örömmel fogadjuk mézzel, méhészeti termékekkel, köztük a propolisszal kapcsolatos tapasztalataikat. Véleményüket a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre küldjék.
Jó egészséget kíván mindenkinek a Miklós Méhészet Vasboldogasszonyból.
Nálunk minden nap mézes nap. Legyen az Önöknél is!

Joomla templates by a4joomla