kontenerek.jpganya.jpgfoto7.jpgrakodo.jpgakac.JPGfacelia.jpghars.jpgnapraf.jpg

Magvas rozskenyér kenyérsütőben

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Hozzávalók:  300 ml langyos víz, 300 g búza finomliszt (normál BL55), 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 10 g méz, 10 g tengeri só, 1 csomag (7 g) Dr. Oetker szárított sütőélesztő, 10 g lenmag és 10 g szezámmag.

 

Elkészítés: A kenyérsütőbe először a mézet mérem bele, majd ráöntöm a langyos vizet, amit egy kicsit körbemozgatok az edényben, hogy feloldja a mézet.
Hozzáadom a rozslisztet, majd rászórom az élesztőt, utána a fehérlisztet, végül a tetejére szórom a sót.
A második dagasztás előtt szórom bele a sütőedénybe a magokat. (A kenyérsütő sípolással jelzi, hogy mikor kezdődik a második dagasztás (kb. fél órával az indítás után).

Sütő beállítása: 700 g-os kenyérméret, és közepes héjpirítás beállításával, a sütő teljes kiőrlésű programjával sütöm. (Ez más-más lehet a sütő típusától függően. Nálam 3 óra 32 perces a program. A kenyér az utolsó 1 órában sül, addig háromszor dagaszt, keleszt.)
Sülés után borítsuk lehetőleg farácsra. Ki kell venni a keverőlapátot és a rácson letakarás nélkül hagyjuk kihűlni. Közben néhányszor fordítsuk másik oldalára. Ha kihűlt, szeletelhetjük, vagy tárolásra beletehetjük zacskóba. Jól tűri a fagyasztást is.
Jó étvágyat!

Megjegyzés: Ha a rozsliszt mennyiségét csökkentjük (pl. 100 g rozsliszt + 400 g búzaliszt), félbarna kenyeret kapunk, amelyhez elegendő a normál sütési program (nálam a 700 g-os beállítással 2 óra 53 perc).

Joomla templates by a4joomla